Mitől színes a tűzijáték?

Színes tűzijáték

Egy-egy bemutató előtt számos lehetőség áll a pirotechnikus előtt: számtalan termék közül választhat, megannyi koreográfiát tervezhet, sokféle módon időzítheti és rendezheti térben és időben az effekteket. Művészi munkájának lényeges elemét alkotják a színek, melyek ragyogása a tűzijáték élményét olyannyira élővé és lenyűgözővé teszi.

Különös belegondolni, de a tűzijátékok nem voltak mindig olyan szemet gyönyörködtetően színesek, mint amilyeneket most láthatunk. A sokféle színben pompázó tűzijáték ugyanis a XX. század szülötte. Még korábban, egészen a XVIII. század végéig csak a sárga különféle árnyalatait láthatták a nézők, az egészen finom vajszíntől a narancsig. Az 1800-as években a vegyipar hatalmas fejlődése hozta el a különféle klorátok formájában a vöröset és zöldet, de a kékhez és a lilához még egy évszázad kellett. A zöld számos, mélyebb árnyalatának kialakítása pedig máig nyitott kihívás.

Hõmérséklet (0C)

Szín

480

Fakó vörös

580

Sötétvörös

730

Narancsvörös

930

Narancs

1100

Sárga

1300

Citromsárga

>1400

Fehér

Vannak azonban más, hőtermeléssel nem- vagy alig járó folyamatok, melyek „hideg” fényt biztosítanak. Ezeket a jelenségeket hívják lumineszcenciának, melyet a sötétben világító óraszámlapokon vagy „világítós” játékokon láthatunk. Azt is megfigyelhetjük, hogy ez a folyamat nem tart örökké: az óraszámlap a szoba világításának leoltása után erősebben, majd fokozatosan halványulva világít, míg aztán végül teljesen megszűnik a sejtelmes fény.

A jelenség oka az, hogy egyes anyagok atomjait (pontosabban a körülöttük keringő elektronok egy részét) a fény magasabb energiaszintre juttatja, azaz gerjeszti. Miután megszűnik a gerjesztő hatás, az elektronok igyekeznek régebbi, nyugodtabb, az atommaghoz közelebbi pályájukra visszatérni. Ekkor aztán visszaadják a kölcsönt: maguk is fotonokat, azaz a mi szemünk számára látható fényt bocsátanak ki. Mégpedig a maguk módján, ezért a visszasugárzott fény hullámhossza, azaz színe anyagonként más és más.

A meleg- és hideg fényt kibocsátó anyagok keverésével sokféle, időben is változó árnyalat alakítható ki és a keverékképzés arányaival a színeket is változtatni lehet. Sokféle más „lángfestő anyag létezik, melyekből néha még egészen minimális mennyiség is teljesen átszínezi a kapott fényt. A következő táblázat néhány gyakori lángfestőt mutat be.

Szín Összetevõk

Hullámhossz (nm)

Vörös A stroncium és lítium sói:

652

Lítium-karbonát, Li2CO3 = vörös
Stroncium-karbonát, SrCO3 = világosvörös
Narancs Kálciumsók: kálciumklorid, CaCl2

668

Sárga A nátrium sói: pl. konyhasó, NaCl

610-621

Szén és vas izzása: aranyszín
Zöld Bárium-klorid, BaCl2

589

Kék Réz(I) klorid, CuCl

505-535

Lila Stroncium- (vörös) és

420-460

réz- (kék) vegyületek keveréke
Ezüst Alumínium, titán, magnézium

412

Amikor a tűzijátékot nézzük, a színeket csodálva gondoljunk néha egy pillanatra arra a sok-sok kísérletező munkára, ami elhozta számunkra e csodálatos tűzbokrétákat.