Tűzijáték fotózás tippek

Tűzijáték fotózás

Tanácsok, hogy szép tűzijáték fényképeket készíthess.

A tűzijáték fotózás akkor lehet igazán eredményes, ha az alábbi alap feltételeket betartjuk:

  • olyan géppel induljunk neki a fotózásnak, amelyen van manuális üzemmód és a fényképezés paraméterei egyedileg beállíthatók.
  • állvány kell. Nélküle csak tényleg amatőr szintű képek készíthetők
  • fókusz: mérjük be a tűzijáték élességi tartományát majd kapcsoljuk ki az autofókusz funkciót és végig fix fókusz üzemmódban fényképezzünk.
  • zársebesség: 1/2 sec-1, 2 vagy akár 4-5 sec. is lehet, így a képen szépen kirajzolódnak a tűzijáték formái és több rakéta robbanását is rögzíthetjük egyetlen felvételen.
  • rekeszérték: f8-f16 közötti értéket érdemes beállítani. Ezt több minden is indokolja, úgy mint pl. a megfelelően hosszúra beállított záridő (lásd fent) és alacsonyra állított ISO érték kombináció és nem utolsó sorban a mélységélesség. Érdemes otthon hagyni a nagy fényerejű (f2,8) drága optikáinkat, inkább használjunk átlagos zoom objektíveket, a változtatható látószög érdekében.
  • ISO érzékenység: Nem kell magas értékeket használnunk, ISO 50-400 közötti érték pontosan megfelel. A hosszú záridő alkalmazás miatt amúgy is növekszik a zaj mennyisége a képen, ami a fekete égbolt háttérben kiemelten zavaró lehet, ezért is indokolt alacsony fényérzékenység beállítása. Emellett használhatjuk a komolyabb DSLR kamerák megnövelt zajszűrési beállításait.
  • komponálás: Ha szép és izgalmas képeket szeretnénk készíteni érdemes megfelelően távolról fényképezni, olyan módon, hogy az exponálni kívánt látótérbe ne csak az ég és a rakéták színes szikrái látszódjanak, hanem legyen a hátérben egy-egy nevezetesebb műemlék vagy műtárgy (Lánchíd, Országház, Budai vár, stb.), ami által sokkal emlékezetesebb és személyesebb lesz a végeredmény.

A gyakorlottabbak a tűzijáték előterébe is helyezhetnek témát, pl. családtagok, barátok, akiket rövid vaku villantással a felvétel közben meg kell világítaniuk. A személyek legyenek szemben a kamerával vagy félig oldal nézetben, így nagyon romantikus felvételek készíthetők. Az előtér megvilágításához használjunk meleg színhőmérsékletű fényt vagy vakuelőtétet a tökéletes hangulat eléréséhez.

A kísérletezni vágyók, vagy speciális hatások elérését megcélzók nagyon izgalmas képeket készíthetnek, ha nyitott zár állásnál finoman zoom műveletet hajtanak végre.

Használhatunk diffúzor lencsét is, ennek hiányában 2-300 forintért beszerezhetünk tűzijáték néző szemüveget, melynek műanyag fólia lencséjét tartsuk az objektív elé, így a tűzijáték még színesebb és sokszorozottabb látványt nyújt majd.

Budapest augusztus 20. tűzijáték - Leskovics Pirotechnika - tűzijáték fotózásBudapest augusztus 20. tűzijáték - Leskovics Pirotechnika - tűzijáték fotózásBudapest augusztus 20. tűzijáték - Leskovics Pirotechnika - tűzijáték fotózás