Tűzijáték története

A tűzijáték története

promethea-300x200Mióta Prométheusz ellopta a tüzet az égiektől, a tűz kultusza szorosan kapcsolódott az ünnepségekhez. A tűzijátékokat már az időszámításunk előtti 2. században rendeztek többek között a tűzijáték őshazájának tekintett Kína császári udvarában. Az első tűzijátékot 1373-ban rendezték az észak-olaszországi Vicensa-ban. Hazánkban az első írásos emlék a Mátyás király és Beatrix esküvője alkalmából rendezett tűzijátékról ad hírt. A magyar pirotechnika alapítói Emmerling Adolf és Janitsári Iván.
Mikor volt az első tűzijáték Magyarországon?Sokan erre a kérdésre azt a választ adnák, hogy „igazságos” Mátyás király és Beatrix esküvőjén 1476-ban. Viszont ez helytelen.A vonatkozó irodalmakat feldolgozva, nem találunk ezt alátámasztó információt. Lényeges, hogy Hans Seybolt sem tesz tűzijátékról említést a fenti eseményen, „aki pedig riportszerű feljegyzéseiben Mátyás minden udvari szórakozásáról beszámolt”.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
lovagokjpg
Kép: http://www.heraldry-scotland.co.uk/images

Visszatérve a kérdésünkre: „Feljegyzések arról tanúskodnak, hogy Magyarországon a XIV. sz. végén, XV. sz. elején közkedvelt díszes bajvívásokat, tornajátékokat tűzijátékok egészítették ki.”
Sőt, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a puskaporhoz igen hasonló összetételű, de vízben is égő harci eszközt, a görögtüzet – amelynek felfedezése egy Kallinikosz nevű szíriai építőmester és alkimista nevéhez fűződött, és amelynek első bevetésére Konstantinápoly arab ostromakor (674-678) került sor – Salamon király hadai már 1073-ban alkalmazták Belgrád ostromakor a bizánci hadak hajóinak felgyújtásakor, talán azt a feltételezést is megkockáztathatjuk, hogy tűzijátékrakétákat, akárcsak a többi pirotechnikai látványosságot, vagy hírlövésre, jeladásra szolgáló gyújtó- és tüzes szerszámot, akár még ennél korában is ismerhették és használhatták Magyarországon.”

Forrás: Kovács Ákos: Játék a tűzzel Fejezetek a magyarországi tűzijátékok és díszkivilágítások XV.-XX. Századi történetéből.

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]